Czy każde naczynie nadaje się do zgrzewu?

sosy

Pojemniki do transportu dań, są ważnym elementem w gastronomii. Można w nich przenosić zupy, sałatki i dania obiadowe. Aby ochronić posiłek przed rozlaniem, pojemnik, w którym umieszcza się potrawę, można zabezpieczyć folią przeznaczoną do zgrzewania. Folia do zgrzewu nie wpływa na walory smakowe zabezpieczonego dania. W ten sposób można transportować potrawy z barów, restauracji czy firm cateringowych.

 

Z jakich materiałów wykonuje się naczynia nadające się do zgrzewania? 

Najbardziej popularnym materiałem, z którego wykonuje się pojemniki do przechowywania żywności, jest polipropylen, oznaczany skrótem PP. Jest to bezpieczny materiał, który nie wchodzi w reakcje z żywnością, jest odporny na wysokie temperatury, nie absorbuje wody oraz jest bezwonny. 

Ekologiczną alternatywą są naczynia wykonane z biodegradowalnych materiałów. Przykładem są pojemniki z trzciny cukrowej. Mimo tego, że są wykonane z naturalnego tworzywa, nie ustępują praktyczności swoim plastikowym odpowiednikom. Nadają się do pakowania gorących dań, nie przepuszczają wilgoci. Zgrzewa się je folią wykonaną z bio laminatu.
Substancją podobną do PP, jednak biodegradowalną jest bioplastik wykonany z roślin, np. ze skrobi kukurydzianej lub trzciny cukrowej. Podobnie jak pojemniki z trzciny cukrowej, zamyka się je folią z bio laminatu.  

 

Jakie naczynia nie nadają się do zgrzewania?

Aby zgrzać pojemnik z folią, używa się wysokiej temperatury. W zależności od ustawień i parametrów zgrzewarki mogą to być temperatury w zakresie 120-185°C. W związku z tym, zarówno naczynia do zgrzewania, jak i folia muszą spełniać określone wymogi. Używając nieodpowiednich naczyń, w trakcie zgrzewania można doprowadzić do wytrącenia się szkodliwych substancji. Z tego powodu naczyniami, które powinno umieszczać się w zgrzewarce, są jedynie takie, które są przeznaczone do takiej funkcji.

Są też opakowania, które nie nadają się do zgrzewania, dlatego, że nie połączą się z folią. Przykładem takich opakowań są te wykonane z papieru. Wyjątkiem są opakowania papierowe przystosowane do zgrzewania, poprzez pokrycie ich górnej warstwy tworzywem reagującym na temperaturę.