Czym usuwać trwałe zabrudzenia z kuchenki?
- Szczegóły
Regularne czyszczenie kuchenki jest niezbędne, jeśli chcemy aby służyła nam długo i bezawaryjnie. Oczywiście nie jest to podyktowane jedynie kwestiami estetycznymi, ale głównie higieną. Jeśli gotujemy na brudnej kuchence, szybko możemy nabawić się zatruć pokarmowych, których przyczyną będą bakterie. O sprzęt najlepiej dbać na bieżąco i czyścić od razu po zakończeniu gotowania i wystygnięciu płyty grzewczej, ponieważ zastygnięte zabrudzenia będą o wiele trudniejsze do usunięcia.
Jakie środki chemiczne przydadzą się do czyszczenia kuchenki?
Obecnie na rynku możemy znaleźć wiele specjalistycznych środków czyszczących, które są przeznaczone do mycia kuchenki. Nie warto wybierać środków najtańszych, lecz lepiej kierować się typem zabrudzenia i ekonomicznością produktu. Niejednokrotnie droższa chemia specjalistyczna jest bardziej skoncentrowana i wystarczy na dłużej. Na ogół w sklepach są dostępne środki czyszczące w postaci płynu, który świetnie się sprawdzi do codziennego stosowania oraz mleczka, które będzie o wiele lepsze do zaschniętych zabrudzeń i spalenizny. Dobrze jest też dostosować środki czyszczące do powierzchni, aby nie spowodować na przykład zarysowania, czy niepożądanej reakcji chemicznej.
Jakie domowe sposoby będą pomocne?
W walce z przykrymi zabrudzeniami na kuchence, mogą nam pomóc domowe sposoby. Jeśli nie masz pod ręką żadnych profesjonalnych specyfików, warto użyć faworyta polskich gospodyń, czyli octu. Wystarczy spryskać nim powierzchnię kuchenki, a następnie po kilku minutach usunąć gąbką zabrudzenia. Dobrym pomocnikiem będzie też soda, którą należy wysypać na płytę kuchenki, a następnie wytrzeć wilgotną ściereczką zabrudzenia. Sprzymierzeńcem w walce z tłustym osadem może być też olej, który rozpuści zaschnięty tłuszcz.