Czyściki i ich przydatność w kuchni

Kuchnia to miejsce, które stale powinno być czyste, jednak trudno zapanować nad porządkiem w miejscu, gdzie codziennie przygotowuje się posiłki. Dla wielu osób kuchnia jest sercem mieszkania, miejscem gdzie jemy, odpoczywamy i rozmawiamy z rodziną o wydarzeniach z całego dnia. Warto przeczytać nasz artykuł i dowiedzieć się, co zrobić, aby czyszczenie kuchni nie było udręką, lecz codziennym, rodzinnym rytuałem.

Najważniejsza jest systematyczność.

Jeśli chcemy, by kuchnia oraz całe mieszkanie lśniły czystością, warto być systematycznym. Jeśli codziennie będziemy wykonywać czynności niewymagające dużego nakładu pracy, oszczędzimy sobie kilkugodzinnych sesji sprzątania i zmęczenia w wolne dni. Wyrzucenie śmieci, umycie po sobie talerza, czy posprzątanie stołu to kwestia zaledwie dwóch minut, a efekty będą duże. 

Pomocnicy w kuchni.

Jeśli musimy gruntownie posprzątać w kuchni, warto wykonać to z pomocą specjalnych czyścików, które poradzą sobie nawet z trudnymi zanieczyszczeniami. Są wielorazowe i bardzo wydajne, dzięki czemu sprawdzą się w wielu sytuacjach. Przed zakupem warto wybrać takie czyściki, które z jednej strony mają wygodną, szorstką warstwę, która z pomocą chemii gospodarczej, przyda się do ewentualnego większego brudu lub na przykład przypaleń na patelni. Oczywiście przydadzą się też miękkie ściereczki, którymi dobrze umyjemy blaty i różne delikatne naczynia, które nie są odporne na zarysowania. Ściereczki możemy z powodzeniem wyprać w pralce, a później używać ich od nowa. 

Czyściki dobre też do naczyń.

Nie wszystkie naczynia możemy myć w zmywarce. Aby nie zarysować delikatnego szkła, warto użyć specjalnych czyścików. Te najbardziej nowoczesne mają wbudowany pojemnik na płyn do naczyń, który przy nacisku dawkuje odpowiednią ilość na naczynia.

czyścik w dłoni

Jakie domowe sposoby będą pomocne?

W walce z przykrymi zabrudzeniami na kuchence, mogą nam pomóc domowe sposoby. Jeśli nie masz pod ręką żadnych profesjonalnych specyfików, warto użyć faworyta polskich gospodyń, czyli octu. Wystarczy spryskać nim powierzchnię kuchenki, a następnie po kilku minutach usunąć gąbką zabrudzenia. Dobrym pomocnikiem będzie też soda, którą należy wysypać na płytę kuchenki, a następnie wytrzeć wilgotną ściereczką zabrudzenia. Sprzymierzeńcem w walce z tłustym osadem może być też olej, który rozpuści zaschnięty tłuszcz.

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb