Fakty i mity na temat naczyń jednorazowych

Naczynia jednorazowego użytku są obecnie bardzo często wykorzystywane. Sprawdzają się podczas pikników w plenerze czy podczas letniego grillowania. Powszechnie stosowane są też w małej gastronomii do serwowania posiłków czy w kawiarniach do przygotowywania kaw na wynos. Są one niezwykle popularne, ale nadal wiele osób nie jest do nich przekonanych. W dużej mierze wynika to z negatywnych opinii na ich temat, które często mijają się z prawdą, więc można je zaliczyć do tzw. mitów. Poznaj najważniejsze mity na temat naczyń jednorazowych i przekonaj się, jakie są fakty.

 

Mit 1: Naczynia jednorazowe są bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego.

Prawdą jest, że naczynia jednorazowe wykonane z plastiku nie są zbyt przyjazne dla środowiska naturalnego, szczególnie po użyciu nie zostaną wyrzucone do kosza na śmieci. Jednak obecnie dąży się do tego, aby ograniczyć zużycie tworzyw sztucznych do minimum. Dlatego też coraz większym zainteresowaniem cieszą się naczynia eko, które ulegają naturalnemu rozkładowi. Obecnie są coraz częściej stosowane w gastronomii i miejmy nadzieję, że w przyszłości będą standardem.

mity

 

Mit 2: Naczynia jednorazowe zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje.

Jest to absolutna nieprawda. Wszystkie naczynia, w tym jednorazowe, przeznaczone do kontaktu z żywnością są całkowicie bezpieczne. Naczynia eko dostępne w ofercie naszej firmy posiadają wszystkie niezbędne atesty, które potwierdzają ich bezpieczeństwo i wysoką jakość. Z powodzeniem mogą być wykorzystane do przechowywania produktów spożywczych, w tym rozmaitych dań na wynos.

 

Mit 3: Naczynia jednorazowe nieestetycznie wyglądają.

Naczynia jednorazowego użytku mogą występować w różnych formach, rozmiarach i rodzajach. Nie jest prawdą, że są nieatrakcyjne wizualnie. Nasza firma dąży do tego, aby wyróżniały się nie tylko wysoką jakością oraz użytecznością, ale i estetyką.

 

Mit 4: Naczynia jednorazowe nadają się do krótkotrwałego przechowywania żywności.

Naczynia jednorazowe mogą być wykorzystane do podawania żywności przeznaczonej bezpośrednio do spożycia, ale z powodzeniem mogą być w nich przechowywane dania na wynos. Są one odpowiednio trwałe i wytrzymałe. Skutecznie zabezpieczają zawartość, np. ciasta. Używane są przez firmy cateringowe czy dostawców, którzy dowożą posiłki do klientów.

 

Mit 5: Naczynia jednorazowe są niewygodne.

Jedną z zasadniczych cech naczyń jednorazowych jest ich funkcjonalność i możliwość wygodnego użytkowania. Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznych naczyń nie ma obaw, że w wyniku upadku ulegną stłuczeniu. Dla każdego producenta naczyń jednorazowych priorytetem jest, aby były one możliwie jak najbardziej wygodne — nawet w przypadku spożywania posiłków na stojąco.