Menu-boxy - doskonałe rozwiązanie dla branży cateringowej

jedzenie w pojemniku

Branża gastronomiczna to nie tylko obsługa klientów odwiedzających prowadzone lokale, ale coraz częściej także oferowanie usług dodatkowych. Do najpopularniejszych z nich należą proponowanie dań na wynos i z dostawą, a także zapewnianie cateringu podczas wszelkiego rodzaju szkoleń, konferencji czy eventów.

Tego rodzaju działalność wymaga przygotowania zestawów odpowiednich potraw, które trafią w oczekiwania i gusty uczestników takich wydarzeń, ale również znalezienia efektywnych sposobów na dostarczanie serwowanych posiłków tak, by nie traciły swoich walorów. Jedną z popularnych metod pakowania i dostarczania posiłków jest korzystanie z menu-boxów dla branży cateringowej. Pojemniki tego typu są chętnie używane przez liczne bary, restauracje i firmy specjalizujące się w obsłudze imprez, a ich zalety dostrzegają również sami konsumenci. Przyjrzyjmy się bliżej menu-boxom i sprawdźmy ich możliwe zastosowania oraz płynące z nich korzyści.

 

Jakie wymagania powinny spełniać pojemniki przeznaczone dla branży cateringowej?

Każda potrawa, która ma trafić bezpośrednio do konsumenta, powinna charakteryzować się odpowiednim smakiem oraz formą podania. Ważne, by była właściwie przyrządzona, ale też zachowała prawidłową temperaturę, konsystencję oraz wygląd. Jeśli ma być spożywana w szczególnych warunkach, np. w czasie imprezy na świeżym powietrzu czy podczas przerwy w szkoleniu lub prezentacji liczyć się będzie także to, czy opakowanie, w którym została dostarczona, jest wygodne w użyciu i może być wykorzystane jako element zastawy.

Poza wysoką użyteczności opakowania istotna jest również jego estetyka. Ważne by pojemnik miał odpowiednie kształty, a umieszczona w nim potrawa prezentowała się możliwie najatrakcyjniej. Plusem będzie również kolor nawiązujący do tradycyjnych naczyń stosowanych przy serwowaniu potraw.

Opakowanie używane w cateringu powinno być odporne na wysoką temperaturę, a jednocześnie musi gwarantować dobrą izolację cieplną tak, by danie nie ulegało szybkiemu wychłodzeniu. Liczyć będzie się również wytrzymałość na działanie tłuszczu oraz substancji wykorzystywanych podczas gotowania, oraz stanowiących naturalne składniki produktów żywnościowych, w tym o znacznej zawartości naturalnych kwasów. Materiał, z którego wykonano opakowanie, musi być dopuszczony do kontaktu z żywnością. Dobrze też by pojemnik miał sporą sztywność, tak by nie odkształcał się pod wpływem swej zawartości. Nie może także ulegać deformacjom czy pęknięciom, ponieważ powinien zarówno chronić swą zawartość przed uszkodzeniem i zgnieceniem, jak i zabezpieczać przed dostaniem się do środka ciał obcych.

Ważny jest optymalny kształt opakowania. Powinno ono z jednej strony gwarantować odpowiednią ilość miejsca, z drugiej być w miarę możliwości dopasowane do gramatury umieszczanej w nim potrawy. W przypadku wielu dań bardzo ważna będzie możliwość oddzielenia poszczególnych ich składowych, tak by klient otrzymywał danie w możliwie najlepiej przygotowanej do spożycia postaci. Kluczowy więc będzie podział wnętrza na odpowiednie części. Wśród najistotniejszych cech trzeba też wymienić możliwość łatwego otwierania pojemnika przy zachowaniu szczelnego zamknięcia w trakcie transportu.

 

Menu-boxy – optymalny sposób pakowania potraw

Jednym z najdoskonalszych rodzajów opakowań przeznaczonych dla branży cateringowej oraz lokali gastronomicznych oferujących dania na wynos są tzw. menu-boxy. Opakowania tego rodzaju mają dość prostą konstrukcję, składając się z części, w której umieszcza się gotową do spożycia potrawę oraz uchylnego wieczka. Dzięki takiemu rozwiązaniu znajdujące się wewnątrz danie jest dobrze zabezpieczone w czasie transportu, a konsument, który je otrzyma, bez trudu będzie mógł z niego skorzystać.

Menu-boxy gwarantują znakomitą ochronę przed wychładzaniem się dań. W większości przypadków wykonuje się je z odpowiedniej jakości styropianu, który wyróżnia się świetnymi parametrami termoizolacyjnymi i daje możliwość utrzymania ciepła przez stosunkowo długi czas. Zaletą używanego materiału jest także dobra wytrzymałość na czynniki mechaniczne, gwarantująca ochronę potrawy przed uszkodzeniem.

Pojemniki dla gastronomii typu menu-box są oferowane w wielu rodzajach, dzięki czemu nie ma problemów ze znalezieniem opakowania o odpowiadającej wielkości potrawy pojemności. Plusem jest również proponowanie różnych podziałów wnętrza, zarówno w postaci jednej niepodzielonej części, jak i z dwoma lub trzema przegródkami. Co ważne można także znaleźć boxy o rozmaitych proporcjach w wielkości poszczególnych części.

Korzyścią ze stosowania menu-boxów jest to, że nadają się one do pakowania różnych wyrobów. Sprawdzą się jako pojemniki na typowe dania obiadowe, złożone z kilku typów produktów, np. klasycznej surówki, dodatków w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy oraz głównego składnika, zazwyczaj mięsa, drobiu lub ryby. Będą jednak również użyteczne przy pakowaniu typowych potraw „jednogarnkowych”, jak makaron z sosem i dodatkami czy tradycyjne pierogi. Menu-boxy, zwłaszcza niepodzielone, będą przydatne także przy pakowaniu deserów, np. takich, które mogłyby łatwo ulec pokruszeniu, tracąc swój atrakcyjny wygląd. Choć w takim przypadku izolacja termiczna będzie zwykle niepotrzebna, to przydatna okaże się wysoka sztywność i wytrzymałość oraz wygoda i możliwość szybkiego pakowania i przygotowania do wysyłki.


 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb