Najpopularniejsze surowce wykorzystywane do pakowania

sałatka

Opakowania są bardzo ważnym uzupełnieniem niemal każdego oferowanego produktu, ponieważ ułatwiają ustalenie jego właściwej ilości dzięki porcjowaniu, odważeniu lub zmierzeniu objętości. Pełnią funkcję zabezpieczającą przed zanieczyszczeniami, utratą odpowiedniej temperatury czy zmianą właściwości swej zawartości. Często odgrywają rolę marketingową, służąc jako dodatkowy nośnik reklamowy zawierający logo, hasło reklamowe czy nazwę producenta.

Liczy się również ich rola informacyjna polegająca na udostępnianiu charakterystyki produktu, np. jego składu czy ważnych informacji ostrzegających przed możliwością uszkodzenia zawartości. W przypadku materiałów do pakowania przeznaczonych dla branży HoReCa – szeroko rozumianej gastronomii, firm cateringowych i cukierni – wszystkie wyroby mające bezpośredni kontakt z żywnością muszą mieć atest Państwowego Zakładu Higieny. Jednocześnie powinny być wykonane z surowców gwarantujących odpowiedni poziom ochrony i pozwalających na zachowanie wszystkich walorów smakowych oraz konsystencji i temperatury. Zobaczmy, jakie są rodzaje opakowań dla gastronomii i co wiąże się z ich wykorzystaniem.

 

Opakowania z papieru, tektury i kartonu

Jednym z tradycyjnych surowców wykorzystywanych jako materiał do pakowania jest papier. W przypadku żywności najczęściej jest to tradycyjny papier pakowy, który można wykorzystać do zawijania produktów, które nie mają w swoim składzie składników wilgotnych czy bardzo tłustych. Przy towarach, które są bardziej „mokre”, np. wędliny czy ryby, lepszy będzie typowy półpergamin, czyli papier powlekany woskiem lub bardzo cienką warstwą obojętnego i bezpiecznego silikonu. Poza papierem w arkuszach lub rolkach do pakowania są używane także różne opakowania wykonywane z papieru. Będą to przede wszystkim wszelkiego rodzaju torby i torebki przydatne przy sprzedaży szerokiej gamy produktów od świeżego pieczywa, ciast i ciastek po suche wędliny czy warzywa i owoce. Papiery powlekane są również używane do produkcji wyrobów pozwalających na pakowanie dań gotowych oferowanych „na wynos” przygotowanych do natychmiastowego spożycia, a więc m.in. wszelkich „fast foodów” – frytek, zapiekanek, hamburgerów, kebabów, hot-dogów czy kurczaków z rożna.

Innymi rodzajami popularnych wyrobów papierniczych są pudełka robione z kartonu lub z tekturyOferowane są tu zarówno kartoniki do pakowania ciastek oraz ciast, jak i duże pudła do tortów, bez czy kruchego „chrustu”. Można znaleźć również różnego typu pudełka z kartonów powlekanych, które sprawdzą się przy pakowaniu rozmaitych produktów od tak wymagających, jak lody, po gorące przekąski i dodatki, np. frytki czy całe dania, m.in. kawałki kurczaka czy kebaby. Karton pofoliowany lub metalizowany może być też użyty do zup albo napojów. Opakowania tekturowe przeznaczone do użytku w gastronomii to głównie pudełka z tektury falistej. Materiał tego rodzaju gwarantuje bardzo dobrą sztywność, a przy tym dość dobrze chroni przed utratą temperatury. Opakowania są najczęściej wykonywane jako pudła na pizzę. Tektura falista bywa też wykorzystywana do produkcji pudeł na ciasta i wyroby cukiernicze, a w wersjach powlekanych silikonem także jako podkładki pod pizzę czy inne dania. Tektura powlekana jest również materiałem do produkcji ekologicznych naczyń jednorazowych. Powstają z niej klasyczne przetłaczane talerze papierowe i tacki.

Ważnym produktem umożliwiającym pakowanie są torby papierowe, stanowiące opakowania zbiorcze. Najczęściej są klejone z nieco grubszego szarego, a właściwie brązowego papieru pakowego, pozwalając na zapakowanie całego zamówienia. Dzięki wygodnym uchwytom dają możliwość przenoszenia także nieco cięższych produktów, a klienci chwalą je sobie ze względu na wygodę użytkowania oraz możliwość łatwej utylizacji. Większość opakowań papierowych jest przyjazna dla środowiska, ponieważ celuloza, z której są wyprodukowane to materiał naturalny, który dość szybko ulega rozkładowi.

 

Opakowania z tworzyw sztucznych

Powszechnie używane, a jednocześnie niezwykle praktyczne są opakowania z tworzyw sztucznych. Gwarantują bardzo dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne, szczelność, a także pozwalają na zachowanie odpowiedniej temperatury. Wykorzystanie takich pojemników daje możliwość zgrzewania ich folią, gwarantując pełną hermetyczność i zachowanie świeżości oraz walorów smakowych. Do najczęściej wykorzystywanych materiałów opakowaniowych należy polipropylen (PP), polistyren (PS), politereftalan etylenu (PET) oraz polietylen dużej gęstości (HDPE). Polipropylen i polistyren są zwykle najczęściej poddawane termoformowaniu, co daje możliwość uzyskiwania różnych kształtów, natomiast opakowania z PET i HDPE są zwykle formowane przez wytłaczanie z rozdmuchem, co pozwala na uzyskiwanie cienkich folii czy rękawów.

<p">Polistyren, czyli popularny styropian jest zwykle wykorzystywany do pakowania dań ciepłych, ponieważ ze względu na swoje znakomite właściwości termoizolacyjne bardzo dobrze zabezpiecza potrawy przed wyziębieniem. Pojemniki ze styropianu to zarówno kubki i miseczki używane na napoje i zupy, jak i tzw. menu-boxy, czyli zamykane pojemniki z przegródkami na danie główne i dodatki oraz pudełka bez przegródek. Z polistyrenu wykonuje się tacki i głębsze pojemniki, które można zawijać folią spożywczą. Dobrze sprawdzają się przy pakowaniu produktów garmażeryjnych.

Polipropylen to głównie opakowania ze stosunkowo cienkiej, lecz dość twardej i wytrzymałej folii przezroczystej lub barwionej, używane zwykle do dań ciepłych oferowanych „na wynos”, lecz przeznaczonych do natychmiastowego spożycia, a także dań na zimno – ciast, ciastek, sałatek, deserów, gotowych kanapek i napojów. Z PP wykonuje się zarówno pojemniki zamykane różnych rodzajów, np. dwuczęściowe, jak i z osobnym wieczkiem lub przeznaczone do zgrzewania folią, a także tacki, miseczki oraz talerzyki. Bardzo podobny charakter mają opakowania z PET, które szczególnie chętnie wykorzystuje się do pakowania wszelkiego rodzaju sałatek.

Osobną kategorię stanowią folie spożywcze oraz torebki. Produkowane najczęściej z HDPE są wykorzystywane zarówno do pakowania niektórych produktów, jak i zabezpieczania innych opakowań przed ryzykiem rozlania się czy wysypania zawartości. Torby foliowe to również wciąż chętnie używany sposób na przenoszenie innych opakowań.

Materiałem, który jest często używany w branży gastronomicznej, jest również aluminium. Jest ono stosowane zwykle w postaci klasycznej folii aluminiowej, którą można zabezpieczać produkty przed utratą ciepła lub wysychaniem. Wykorzystuje się je również jako tacki oraz pojemniki na różne potrawy zapiekane czy pieczone – mięsa, ryby oraz drób.


 

CZŁONEK POGOŃ SZCZECIN BUSINESS CLUB

pogoń herb