Z jakich opakowań korzystają firmy cateringowe?

catering

Firmy cateringowe i restauracje oferujące jedzenie na wynos muszą korzystać z odpowiednio dobranych pojemników do przechowywania i transportu żywności. Jakie ich właściwości są najważniejsze i co należy wziąć pod uwagę, dokonując wyboru?

 

Dobry catering: w co zapakować jedzenie z dowozem?

Pojemniki wykorzystywane w restauracjach i cateringu dzielą się ze względu na swoje właściwości. Należą do nich:

  • Rodzaj pakowanego posiłku – jest to najbardziej oczywiste kryterium, które determinuje wygodę użytkowania pojemnika. Inaczej zapakujemy przecież burgera i frytki, inaczej zaś np. sushi, zupę czy ciasto. W zależności od stopnia złożoności dania możemy potrzebować prostych jednokomorowych opakowań lub pojemników typu menu-box – czyli wyposażonych w przegródki, które zapobiegają mieszaniu się poszczególnych elementów. Pierwszym czynnikiem, który należy więc rozważyć przy wybieraniu pojemników gastronomicznych, jest rodzaj jedzenia, które firma będzie oferować. Warto wziąć pod uwagę również to, czy dane opakowania będą służyć do transportu, czy jedynie do przechowywania żywności.
  • Estetyka opakowań – atrakcyjne opakowania gastronomiczne opatrzone logo firmy będą stanowić doskonałą zachętę do częstszego korzystania z jej usług. Nietypowy kształt, zabawne grafiki czy niekonwencjonalne kolory przyciągają wzrok i budzą sympatię. Z drugiej strony opakowania nieestetyczne mogą wręcz odbierać apetyt i zniechęcać klientów.
  • Materiał wykonania – choć, myśląc o opakowaniach gastronomicznych, zazwyczaj widzimy oczami wyobraźni tradycyjny polistyren czy tworzywa sztuczne, od kilku lat są one na szczęście porzucane na rzecz wariantów bardziej przyjaznych środowisku. Naczynia eko szybko rozłożą się po wyrzuceniu, mogą też zostać poddane recyklingowi, a przy tym zazwyczaj wyglądają znacznie lepiej niż pojemniki z plastiku. Co więcej, korzystanie z wariantów ekologicznych ugruntuje wizerunek firmy jako świadomej swojego wpływu na przyrodę i dbającej o dobro planety.
  • Jakość – choć wymieniona na samym końcu tej listy, jest ona równie istotna, co powyższe podpunkty. Wybierając opakowanie, należy się upewnić, że posiada ono atesty pozwalające na przechowywanie żywności. Powinno też cechować się wytrzymałością – szczególnie w transporcie – a w przypadku dań ciepłych lub chłodnych jak najdłużej utrzymywać ich temperaturę na stałym poziomie. Warto przy tym pamiętać, że jedzenie nie zawsze spożywane jest natychmiast po dostarczeniu – w przypadku dużych zamówień cateringowych nieraz upływa wiele czasu, zanim posiłek zostanie podany. Kwestia zachowania właściwej temperatury jest tu więc sprawą pierwszorzędną.