Zamiany plastikowych naczyń na drewniane, jak ma się do tego ekologia

drewniane naczynia

Aby zrozumieć tak nagłaśniany w ostatnich latach problem wszechobecnego plastiku, należy odpowiedzieć sobie na pytanie: czym jest plastik i dlaczego tak bardzo zaczął uwierać nie tylko ekologów, ale także kraje całego świata.

 

Plastikowa Ziemia

Na co dzień korzystamy z plastikowych opakowań, reklamówek, butelek czy kubeczków, nic dziwnego – jest to wygodne, tanie w produkcji, wytrzymałe i jednorazowe. W łatwy i szybki sposób pozbywamy się zużytego plastiku, ale nie tak łatwo pozbywa się go nasza planeta. Plastik w zależności od jego rodzaju rozkłada się od 100 do nawet 1000 lat! Większość tworzyw sztucznych jest toksyczne – i to właśnie to one dostają się do mórz i oceanów, a także do organizmów zwierząt.

 

Alternatywa

Aby całkowicie wyeliminować plastik, idealnym rozwiązaniem byłoby korzystanie tylko z wielorazowych opakowań, naczyń czy sztućców. Obecnie staje się to coraz bardziej realne. Na rynku pojawiają się naczynia drewniane, które nie tylko są łatwe w utrzymaniu, ładnie wyglądają, ale – przede wszystkim - są bezpieczne dla środowiska.

Użycie wytrzymałego tworzywa, jakim jest drewno, sprawia, że takie naczynia będą mogły służyć przez wiele lat i w przeciwieństwie do tych wykonanych z innych materiałów - wciąż będą wyglądać jak nowe.

Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii przy produkcji naczyń drewnianych są one odporne na odłupywanie się fragmentów drewna, a dzięki specjalnemu oszlifowaniu sztućce są bezpieczne dla dzieci.

Produkty drewniane są w 100% biodegradowalne, a ich dużym atutem jest to, że nie zawierają żadnych dodatków chemicznych czy powłoki ochronnej. To idealne naczynia do kompostowania. Biorąc pod uwagę naturalność materiału, każde naczynie jest unikatowe.

Zamianą opakowań plastikowych na ekologiczne zainteresowane są przede wszystkim restauracje, ale także klubokawiarnie, firmy cateringowe i organizatorzy przyjęć.